perjantai 1. tammikuuta 2016

Año nuevo!

 
 
Oon taas oppinut uusia asioita tästä kulttuurista ja tää menee kyllä sinne hulluimpaan päähän! Uusivuosi nimittäin. Kun lähtee ovesta ulos niin vastaan tulee naisiksi pukeutuneita miehiä strippaamassa autoille, palavia nukkeja ja kunnon naamiaisasuja.
Näiltä ihmisiltä häviää häpeä kokonaan noin 11 aamulla ja siitä alkaa biletys joka jatkuu koko yön. 


 
 
Nää on siis Viudoja eli naisiks pukeutuneita miehiä pitämässä hauskaa! Mulla ei oo mitään hajua mistä tää perinne on tullut, mutta kai ihmiset vaan haluaa pitää hauskaa. Kukaan ei oo oikeen osannut selittää tätä perinnettä. No noita oli kyllä hauska katella ja 10 vuotiaat pikkupojatkin vetää kaduilla mekot päällä. Viudat alkaa päivällä ja loppuu kun aletaan polttelemaan nukkeja. Nuket eli Años Viejos symboloi siis kaikkea, joka tapahtui viime vuonna ja kaikki vanhan vuoden pahat poltetaan pois. Ennen ihmiset teki näitä kotona ottamalla vanhoja vaatteita ja laittamalla paperia sisään, mutta tästä on tullut tämmönen markkina juttu ja nyt nää muistuttaa disney- elokuvista tai muista satuhahmoista. Aluksi mietin, että kuinka törkeitä nää on lapsille kun eka ostaa jonkun ison spidermanin ja sitte menee ja polttaa sen, mutta nää lapset on ihan innoissaan polttamassa näitä myös. Kun siinä on isot liekit niin kaikki alkaa hyppimään sen yli. Aikuiset ja lapset. Mummot myös korkkarit jalassa.




 
Tälläselle näyttää katukuva:









 
Kun kello lyö kaksitoista alkaa kauhea huuto ja ilotulitus pamauttelu. Niitä ei tosin ole niin paljon kun Suomessa, koska monet on laittomia kauhean ihmismäärän takia. Suomessa on tilaa pamautella raketteja, mutta täällä ollaan niin tiheästi vierekkäin, että se on vaarallista. Kyllä niitä ilotulituksia silti näkyy. Ja perinteenä on syödä 12 viinirypälettä ja tehdä toivomus jokaista tulevaa kuukautta kohden kun syö yhden rypäleen.
 
Tämä uusivuosi oli erilainen ja unohtumaton! Ihania perinteitä täynnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti